Je hond achter ballen, stokken, wild etc. laten rennen: en leuke, gezonde activiteit….of toch niet? Ondanks het feit dat onze huishond niet echt meer te vergelijken is met zijn voorvader de wolf, zijn een aantal instinctieve gedragingen diep verankerd in de hond. Overlevingsvaardigheden, zoals jagen, kunnen wij mensen niet wegnemen. Dit jachtinstinct maakt dat veel ¬†honden geneigd zijn achter joggers, fietsers, paarden of andere dieren aan te rennen.

Geef een hond de kans om ergens achter aan te rennen of te jagen en hij zal het doen en er zelfs steeds beter in worden Alle honden zijn gefocust op beweging.

Dit jachtinstinct maakt dat veel honden geneigd zijn achter joggers, fietsers, paarden of andere dieren aan te rennen, maar ook als je bijvoorbeeld een stok of een bal gooit, wordt dit instinct geprikkeld. Een labrador is een jachthond en dergelijk gedrag is dus eigenlijk volstrekt normaal voor onze labrador.

Geef een hond de kans om ergens achteraan te rennen of te jagen en hij zal het doen en er zelfs steeds beter in worden. Alle honden zijn gefocust op beweging. Zelfs wanneer je opstaat van de bank en naar de keuken loopt, zal er een reactie in het lichaam van de hond plaatsvinden, ook wanneer er ogenschijnlijk niks aan de hond te zien is en hij rustig blijft liggen. Beweging zorgt voor een hartslagverhoging, het lichaam wordt klaargemaakt voor actie!

Er is veel beweging in onze maatschappij en gelukkig kunnen honden leren dat ze niet op alles hoeven te reageren door erachteraan te rennen. Het is namelijk wel een probleem wanneer je hond achter joggers, fietsers, paarden en dergelijke aanrent. Hierbij is belangrijk om te weten dat je her jachtinstinct niet kunt stoppen door het te corrigeren. Ook zorgt het belonen met een brokje als hij terugkomst van zijn ‘jagen’ niet voor verandering. Immers, je krijgt toch een beloning als je terugkomt bij de baas, ook al ben je achter een fietser of een paard aangerend. Soms moet je ervoor zorgen dat je hond geen kans krijgt om te jagen. Dat houdt dan in dat je een hond even aangelijnd moet houden, het is niet anders.

Wat wel kan, is je hond ander gedrag aanleren. Je kunt je aangelijnde hon